ALEGEREA DIAMANTULUI PERFECT

Pentru majoritatea oamenilor, cumpararea unui diamant este o nouă experienţă, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa fie coplesitoare. Înţelegere caracteristicilor de calitate ale unui diamant, este simplă. Acest curs este  conceput pentru a răspunde la toate întrebările dumneavoastră. Acesta explică caracteristicile unui diamant,  acele caracteristici care pot influenta aspectul, şi care sunt cele mai importante . În doar câteva minute veti afla tot ceea ce trebuie să ştiţi pentru a vă găsi diamantul perfect.

Acest scurt tutorial explică cei ‘’4 C’’- CUT- tăietura,COLOUR- culoarea,CLARITY- claritate, CARAT WEIGHT -  care sunt cele mai importante caracteristici de achiziţionare a unui diamant. Vom aplica aceleaşi standarde de calitate la toate diamantele noastre indiferent de forma dorita. Avem o excepţională colecţie de diamante rotunde tradiţionale şi oferim de asemenea cea mai fina non-rotunda, sau "formă-fantezista", diamantelor disponibile. Toate diamantele certificate de noi sunt clasificate de GIA sau AGSL  avnd claritate de la FL-SI2 ,culoarea de la D-J,iar taietura (cut) Ideal (ideal), foarte bună(very good), bună(good), sau normal(fair cut).  Diamantele noastre Signature Cut  sunt de cea mai bună calitate disponibilă , şi le putem oferi sub diferite forme de taietura: round, princess-cut, Asscher-cut, emerald-cut.

ALEGEŢI-VĂ FORMA DIAMANTULUI

Deoarece toate formele sunt foarte diferite, caracteristicile unice determina calitatea pentru fiecare formă. Selectaţi forma dvs. mai jos pentru a afla cum să recunoasteti cel mai frumos diamant. Dacă aveţi întrebări suplimentare, nu ezitaţi să contactaţi unul din Consultanţii nostrii care vă poate ajuta să găsiţi diamantul care vi se potriveste. 

Alegeţi-vă Forma Diamantului

ROUND BRILLIAN (BRILIAN ROTUND)

ROUND BRILLIANT ( briliant rotund)

Tăietura rotunda a diamantului este cea mai populara si cea mai studiata forma de diamant disponibila astazi. Pentru aproape 100 de ani, taietorii de diamante au folosit teoriile avansate de comportament  ale luminii şi calcule matematice precise pentru a optimiza strălucirea din jurul unui diamant. În plus fiind cea mai populara si cercetata forma. Un diamant rotund va oferi mai multa flexibilitate in echilibrarea tăieturii, culorii şi clasei de claritate pentru a avea stralucirea dorita.

PRINCESS

Princess

Aceasta este cea mai populara forma non-round de diamant. Stralucirea  deosebita si taietura sa unica fac aceasta forma favorita pentru inelele de logodna. Taietura Princess are colturile intr-un unghi de 90⁰ ceea ce face ca forma finala a diamantului sa fie patrata. Cand veti alege gradul de culoare, luati in considerare ca pretul pentru o taietura non-round este exceptional , culoarea fiind putin vizibila la colturi. De asemenea diamantele cu taietura Princess pot varia foarte mult  de la forma de patrat initiala in functie de raportul lungime-latime ales. Acest raport determina dimensiunea si forma diamantului ales, forma vizibila la o privire se sus a  acestuia. Pentru un diamant cu taietura princess perfet patrata trrebuie sa cautam ca ratia dintre lungime si latime sa fie intre 1 si 1.05 iar daca preferati o forma dreptunghiulara aceasta ratie lungime-latime trebuie sa fie mai mare de 1.10

EMERALD (SMARALD)

Emerald (Smarald)

Ceea ce face această formă diferită este pavilionul său, care este tăiat cu faţete dreptunghiulare pentru a crea un aspect unic optic. Datorită fetei sale plane, această formă subliniază claritatea unui diamant. Un diamant Emerald  este un romb care a fost redus la un pas pătrat sau dreptunghiular , cu colturi taiate in diagonala . Ea are, de obicei, 2-4 rânduri de faţete paralele cu centrul de piatră. Un stil foarte popular de tăiere utilizate pentru Smaralde de unde şi numele. Unicitatea acestuia este tăietura fetei plane de mari dimensiuni (de masă) când este privit din partea de sus. Acest faţă plană evidenţiază claritatea diamantului, astfel incat numai diamantele de înaltă calitate sunt tăiate la această formă. Lipsa de impurităţi şi includerea în piatră va creşte preţul. Astfel diamantele cu taietura Smarald sunt de obicei mai scumpe decât cele cu alta taietura si acelasi carataj.Când achiziţionaţi o piatră tăiata smarald de gradul claritate SI sau mai mică, asiguraţi-vă că s-a revizuit complet claritatea trecuta pe certificatul de diamant. Un diamant poate fii inclus foarte usor (SI1 to SI2), atunci când prezintă defecte, care sunt uşor de găsit în mărire de 10x. Forma clasica de smarald tăiat are un raport lungime / lăţime de 1.30 – 1.40. Alte raporturi lungime-lăţime pot fii disponibile dacă acestea sunt plăcute ochiului.Acest raport este determinat doar de gusturile individuale. 1,25, 1.50, 1.75  sunt dimensiuni foarte frecvente şi, dacă preferaţi o formă mai pătrata a fetei acestuia dar cu taietura emerald ar trebui sa va indreptati spre ASSCHER cut care de asemenea, are o faţă plană pentru a evidenţia claritatea de diamant, dar are un raport lungime / lăţime de aproximativ 1.0 – 1.05.Diamantul Darya-I-Nur este unul dintre cele mai faimoase diamante smarald tăiat din lume. De asemenea, este considerat a fi cel mai mare diamant roz din lume. Piatra este estimat sa cantareasca undeva între 175 şi 195 carate, şi are o culoare roz. Această piatră este una dintre cele mai celebrate în Iran si face parte din Bijuteriile Coroanei şi este de asemenea una dintre cele mai vechi pietre cunoscute de om.

ASSCHER

Asscher

Această formă unică și frumoasă este aproape identică cu tăietura Smarald, cu excepția faptului că este pătrată. De asemenea, această formă are un pavilion tăiat cu fațete dreptunghiulare în același stil ca și la taietura Smarald. Dacă alegeți claritatea SI asigurați-vă că puteți verifica dispunerea incluziunilor pe certificat, pentru că această formă subliniază claritatea diamantului. La alegerea culorii, țineți cont că, deși prețul unui diamant Asscher de culoare J poate fi excepțional, culoarea poate fi ușor vizibilă în colțurile pietrei.

MARQUISE

Marquise

Forma unui diamant Marquise poate maximiza greutatea în carate, oferindu-vă un diamant care pare mult mai mare. Pentru a găsi dimensiunea diamantului Marquise pe care o doriți, uitați-vă la raportul lungime-pe-lățime de pe pagina de detalii a diamantului. Acest raport va determina conturul diamantului, sau cum va arăta când este privit de deasupra. Pentru cele mai tradiționale diamante cu tăietura Marquise, uitați-vă după un raport lungime-pe-lățime între 1,75 și 2,25.

OVAL

Oval

Un diamant Oval are o strălucire frumoasă, similară cu cea a unui diamant Rotund. Diamantele Ovale sunt, de asemenea, foarte îndrăgite, pentru că lungimea lor poate accentua degetele lungi și subțiri. Pentru a găsi dimensiunea diamantului Oval pe care îl doriți, uitați-vă la raportul lungime-pe-lățime afișat pe pagina de detalii a fiecărui diamant. Acest raport va determina conturul diamantului, sau cum va arăta când este privit de deasupra. Pentru a găsi cele mai tradiționale diamante Ovale, uitați-vă după un raport între 1,33 și 1,66.

RADIANT

Radiant

Colțurile rotunjite constituie particularitatea acestui diamant. Datorită lor, tăietura Radiant este o alegere îndragită și versatilă pentru orice bijuterie. Tăieturile Radiant pot varia în gradul lor de rectangularitate. Pentru a găsi dimensiunea diamantului Radiant pe care o căutați, considerați raportul lungime-pe-lățime afișat pe pagina de detalii a fiecărui diamant. Acest raport va determina conturul diamantului, sau cum va arăta când este privit de deasupra. Pentru a găsi un diamant Radiant pătrat, căutați un raport lungime-pe-lățime între 1 și 1,05. Dacă preferați o formă mai dreptunghiulară, uitați-vă după un raport mai mare decât 1.10

PEAR

Pear

Această tăietură tip Briliant se mai numește și Lacrimă datorită faptului că are un singur punct ascuțit și un capăt rotunjit. Aspectul unic al tăieturii în formă de Pară face ca această tăietură să fie o alegere îndragită pentru o varietate de bijuterii cu diamante. Dacă alegeți o formă de Pară alungită, lungimea diamantului creează un efect subtil de subțiere atunci când este pus pe deget. Pentru a înțelege cum va arăta diamantul când este privit de deasupra, uitați-vă la raportul lungime-pe-lățime afișat pe pagina de detalii a fiecărui diamant. Pentru forme de Pară tradiționale, căutați un raport între 1,45 și 1,75.

HEART

Heart

Inima este simbolul sublim al iubirii. Aspectul unic în formă de inimă face din această tăietură o alegere distinsă pentru o varietate de bijuterii cu diamante. Când alegeți culoarea pentru un diamant în formă de Inimă, țineți cont de faptul că deși prețul pentru un diamant în formă de Inimă de culoare J poate fi excepțional, culoarea poate fi ușor vizibilă în colțurile pietrei. Pentru a găsi dimensiunea pe care o căutați, considerați raportul lungime-pe-lățime afișat pe pagina de detalii a fiecărui diamant. Acest raport va determina conturul diamantului, sau felul în care va arăta când este privit de deasupra. Pentru o formă de Inimă tradițională, căutați un raport între 0,90 și 1,10.

CUSHION

Cushion

Această formă unică este îndrăgită de mai bine de un secol. Diamantele tăiate în formă de Pernuță au colțurile rotunjite și fațete mai mari pentru a le mări strălucirea. Aceste fațete mari subliniază claritatea diamantului, așa că, dacă alegeți o tăietură Pernuță cu un grad mai scăzut al clarității, cum ar fi SI, asigurați-vă că puteți verifica dispunerea incluziunilor de pe certificat. Forma tăieturilor Pernuță variază de la pătrat la dreptunghi. Pentru a găsi dimensiunea pe care o doriți, considerați raportul lungime-pe-lățime, disponibil pe pagina de detalii a fiecărui diamant. Acest raport determină conturul diamantului, sau felul în care acesta va arăta dacă este privit de sus. Pentru un diamant Pernuță pătrat, uitați-vă după un raport lungime-pe-lățime între 1 și 1,05. Dacă preferați o formă mai dreptunghiulară, uitați-vă după un raport mai mare de 1,15.

TĂIETURA DIAMANTELOR

Tăietura include proporțiile și simetria, și influențeaza cel mai mult strălucirea unui diamant. Dacă tăietura nu este bună, de exemplu dacă centura este prea groasă, acest lucru va afecta rezistența diamantului, riscul ca acesta să se spargă și să se ciobească fiind mai mare. Dacă tabela este înclinată, fațetele nu sunt aliniate corect, sau simetria nu este bună, lumina nu va trece prin diamant așa cum trebuie, și deci strălucirea nu va fi optimă. Greșelile de tăiere creează și probleme importante la montarea diamantului.

Tăietura unui diamant determină gradul lui de strălucire. Nu există o singură cale de a măsura calitatea tăieturii unui diamant, ci, mai degrabă, o întreagă colecție de măsuratori și observații care determină relația dintre strălucirea unui diamant, dimensiune și finisaj. Majoritatea gemologilor consideră tăietura cea mai importantă caracteristică a unui diamant. Un diamant cu culoarea și claritatea perfecte, dar cu o tăietură proastă va avea o strălucire fadă.

Tăietura diamantelor

Lățimea și adâncimea pot avea un efect asupra felului în care lumina traversează diamantul, și a felului în care aceasta se transformă în strălucire. 

Tăietura diamantelor

 

 • Diametrul: Lațimea diamatului măsurata de-a lungul centurii.
 • Tableta: Suprafața superioară plană a unei pietre prețioase, fațeta sau fața cea mai mare
 • Coroana: Partea superioară a unei pietre, deasupra centurii.
 • Centura: Marginea exterioară a unei pietre prețioase, între coroană și pavilion.
 • Pavilionul (culasa): Partea inferioară a unei pietre, de la centură la colet.
 • Coletul (gulerașul): Partea inferioară a unei pietre, care arată ca un vârf sau ca o creastă.
 • Adâncimea: Înălțimea unei pietre prețioase, măsurată de la colet până la tabletă.

 

  FINISAJUL ȘI SIMETRIA AFECTEAZĂ STRĂLUCIREA

  Finisajul și simetria sunt două aspecte importante ale procedeului de tăiere. Gradul de finisaj descrie cât de lustruită este suprafața pietrei, iar gradul de simetrie se referă la aliniamentul fețelor. Cu un finisaj prost, suprafața unei fețe poate fi abrazivă, poate conține zgârieturi sau ciobituri, producând scântei neclare sau fade. Cu o simetrie slabă, lumina poate fi condusă greșit atunci când intră și când iese din diamant. Finisajul și simetria sunt afișate clar pe pagina de detalii a fiecarui diamant, precum și în certificatul GIA. Pentru a găsi cel mai frumos diamant, căutați gradul de simetrie excelent (EX), foarte bun - "very good" (VG) sau bun - "good" (G). Evitați diamantele cu gradul de simetrie acceptabil - "fair" (F) și slab - "poor" (P), deoarece aliniamentul fețelor lor poate conduce lumina atât de greșit, încât acest lucru afectează gradul de strălucire a diamantului.

  Există o scală a tăieturilor care ne ajută să înțelegem ușor cât de bine reflectă lumina fiecare diamant. 

  • Ideal cut (tăietura ideală) Diamantele cu tăietura ideală reprezintă aproximativ cele mai bune 3% diamante din punct de vedere al tăieturii. Reflectă aproape toata lumina care pătrunde în diamant.
  • Very good cut (tăietură foarte buna) Diamantele cu tăietura foarte bună reprezintă aproximativ cele mai bune 15% diamante din punct de vedere al tăieturii. Reflectă aproape la fel de multă lumină ca diamantele cu tăietură ideală, dar au un preț mai redus. 
  • Good cut (tăietură bună) Reprezintă aproximativ cele mai bune 25% diamante din punct de vedere al tăieturii. Reflectă cea mai mare parte a luminii care intră și sunt mult mai ieftine decât diamantele cu tăietură foarte bună.
  • Fair cut (tăietură acceptabilă) Reprezintă aproximativ cele mai bune 35% diamante din punct de vedere al tăieturii. Diamantele cu tăietură acceptabilă ramân diamante de calitate, însă nu pot fi la fel de strălucitoare ca cele cu tăietură bună.
  • Poor cut (tăietură slabă) Această categorie include toate diamantele care nu respectă standardele unei tăieturi acceptabile. Aceste diamante sunt în general prea adânci și prea ascuțite, sau prea plate și late pentru a reflecta lumina.

  CULOAREA DIAMANTELOR

  Acționând ca o prismă, un diamant poate diviza lumina întrun spectru de culori și reflectă această lumină în scântei colorate numite foc. Ca atunci când ne uitam printr-o sticlă colorată, culoarea dintr-un diamant va acționa ca un filtru, și va diminua spectrul de culoare emis. Cu cât diamantul este mai lipsit de culoare, cu atât focul este mai colorat, și gradul de culoare mai bun.

  La magazinul online La Rosa veți găsi numai cele mai bune diamante, cu gradul de culoare între D și M. Diamantele cu culoarea J sau mai bună sunt incolore sau aproape incolore - culoarea lor este de obicei nedetectabilă de un ochi neantrenat. 

  Culoarea diamantelor cu gradul între K și Z afectează frumusețea unui diamant.

  Acest lucru este, în special, sesizabil când sunt montate în platină sau aur alb. 

  Culoarea diamantelor

  • D Absolut incolor. Cel mai bun grad de culoare, care este extrem de rar.
  • E Incolor. Numai urme mici de culoare pot fi detectate de un expert gemolog. Un diamant rar.
  • F Incolor. O vagă culoare poate fi detectată de un expert gemolog, dar este totuși considerat un grad incolor. Un diamant de calitate superioară.
  • G-H Aproape incolor. Culoare sesizabilă atunci când este comparat cu diamante de culori mai bune, dar aceste diamante au un preț excelent.
  • I-J Aproape incolor. Culoare ușor sesizabilă. Un preț excelent.
  • K-M Culoare sesizabilă. Preț excelent. Este recomandat să fie montate în aur galben.
  • N-Z Culoare foarte sesizabilă. La Rosa nu comercializează astfel de diamante.

  Culoarea se observă cel mai bine examinând piatra prin pavilion, cu tableta în jos, pe o coală de carton alb indoită. Dacă piatra este privită prin tabletă, strălucirea îi ascunde culoarea. Diamantele de calitate (sau grad) D sunt scumpe, totuși nu veți vedea nici o diferență între gradele D și E, și ați putea să folosiți diferența de preț pentru a cumpăra un diamant mai mare, cu o claritate mai bună.

  DESPRE FLUORESCENȚĂ

  O piatră care produce o reacție cromatică la lumina ultravioletă este flourescentă. Daca un diamant are o flourescență albastră, pare mai alb la lumina zilei, orice nuanță gălbuie fiind astfel mascată. Acest lucru este util daca diamantul are un grad de culoare inferior, dar un diamant alb cu flourescență galbenă va avea o tentă galbenă la lumina zilei, pe care nu v-o doriți la o piatră albă de calitate. 

  Unele persoane caută diamante care produc acest unic efect, în timp ce alții îl evită. Efectele vizibile ale flourescenței cu gradele slab, inert, neglijabil și mediu, pot fi detectate numai la lumina specială UV, de un gemolog antrenat. În cazuri foarte rare, un diamant cu o flourescență foarte puternică poate avea un aspect ușor uleios. Diamantele cu flourescență puternică sau foarte puternică sunt mai convenabile pentru clientul final pentru că ele sunt puse pe piață cu o valoare ușor mai mică decât diamantele cu flourescență slabă sau neglijabilă.

  CLARITATEA DIAMANTELOR

  Gradul de claritate arată cât de limpede ori curat este un diamant văzut cu o lupă care măreste de 10 ori. Diamantele prezintă frecvent zgârieturi sau crăpaturi mici care se aseamană cu niste fulgi, cristale sau depozite de carbon microscopice care, în general, nu afectează strălucirea pietrei, însă influențeaza prețul acesteia. Diamantele care sunt absolut clare sunt cele mai căutate și, de aceea, cele mai scumpe. Dar multe diamante au incluziuni care pot lua din frumusețea pură a diamantului. GIA folosește un sistem detaliat de reguli și standarde pentru a însuma numărul, locația, mărimea și tipul incluziunilor prezente intr-un diamant. 

  Claritatea diamantelor

  • I2, I3 Included: Incluziunile sunt vizibile cu ochiul liber
  • I1 Included: Incluziunile sunt vizibile cu ochiul liber
  • SI1, SI2 Slightly Included: Incluziunile sunt vizibile cu lupa care marește de 10 ori și pot fi vizibile și cu ochiul liber. Un preț foarte bun.
  • VS1, VS2 Very Slightly Included: Incluziunile nu sunt vizibile cu ochiul liber. Mai puțin scumpe decat VVS1 și VVS2.
  • VVS1,VVS2 Very, Very Slightly Included: Incluziunile sunt foarte greu de observat cu o lupă care marește de 10 ori. Un diamant de o calitate excelentă.
  • FL, IF Flawless, Internally Flawless: Fară incluziuni interne sau externe. Diamante foarte rare și frumoase

  Ce claritate este cea mai bună?

  Îți recomandăm să alegi un diamant fară incluziuni vizibile cu ochiul liber. La un preț excelent, diamantele cu aceasta claritate sunt mult mai puțin scumpe decât cele de grad IF sau FL și nu conțin incluziuni vizibile care iau din frumusețea diamantului. Dacă nu dorești să faci un compromis cu privire la claritate, dar trebuie sa te încadrezi în buget, alege un diamant cu o tăietură bună și culoarea G sau H.

  GREUTATEA DIAMANTELOR

  Greutatea diamantelor este măsurată până la o sutime de carat și prețul lor se calculează în funcție de greutate. Pentru a compara prețurile a două diamante, ne referim la prețul lor pe carat. Greutatea este și ea corelată cu mărimea. De exemplu, un diamant de 1 ct. cu forma Briliant Rotund are un diametru aproximativ de 6,5 mm.

  După ce ați stabilit ce grad de tăietură, ce culoare, și ce claritate vă interesează la un diamant, este ușor să determinați greutatea în carate a diamantului care se încadrează în bugetul dumneavoastră.

  Când diamantele sunt extrase din mină, pietrele mari sunt descoperite mult mai rar decât cele mici, de aceea diamantele mari sunt mult mai valoroase. De fapt, prețul diamantelor crește exponențial cu greutatea în carate. Așadar, un diamant de 2 carate valorează mult mai mult decât două diamante de 1 carat

  Ilustrație a greutății diamantelor în carate:

  Greutatea diamantelor

  Cu toate că diamantele nu sunt reprezentate în marimea lor reală, proporțiile între ele sunt corecte.

  CERTIFICAREA DIAMANTELOR

  Înainte de a cumpăra un diamant, ar trebui să vezi certificatul acestuia, și anume dovada că diamantul a fost supus unei verificări imparțiale și profesionale.

  Un certificat dovedește că o piatră prețioasă este veritabilă și de asemenea prezintă caracteristicile individuale ale acesteia, precum și calitatea și valoarea ei. Este util dacă dorești să asiguri diamantul și este esențial dacă vrei să-l vinzi mai târziu. Certificatul sporește prețul unui diamant. Cumpărând un diamant fără certificat îți asumi un risc financiar considerabil.

  CE ESTE UN CERTIFICAT?

  Un certificat al unui diamant, numit și raport de evaluare, dossier sau document de evaluare, este un raport întocmit de o echipă de gemologi. Diamantul este evaluat, măsurat și examinat de ochi antrenați, folosind o lupă de bijutier, un microscop și alte unelte specifice. Un certificat complet cuprinde o analiză a dimensiunilor diamantului, a claritații, a culorii, a finisajului, a simetriei și a altor caracteristici. Multe certificate pentru diamante tăiate rotund includ și o notă dată tăieturii.

  TOATE DIAMANTELE DE LA ROSA SUNT CERTIFICATE

  Fiecare diamant vândut de LA ROSA a fost analizat și certificat de Institutul American de Gemologie - Gemological Institute of America (GIA). Acest laborator este unul dintre cele mai respectate laboratoare din industria diamantelor, și este recunoscut pentru sistemul consistent și imparțial de evaluare a diamantelor.

  Vizualizați certificatul înainte de cumpărare

  Dacă sunteți interesat în particular de un diamant de la LA ROSA, puteți să-i vizualizați certificatul pe site înainte de cumpărare. Noi oferim două tipuri de certificate: 

  • GIA Diamond Grading Report (Raport de Evaluare a Diamantelor GIA)
  • GIA Diamond Dossier (Dosar de Evaluare a Diamantelor GIA) 

  Înțelegerea unui Raport de Evaluare a Diamantelor GIA

  Un raport de evaluare documentează caracteristicile unui diamant. Aceste rapoarte sunt întocmite de Institutul American de Gemologie (GIA), una dintre cele mai respectate organizații din industria diamantelor.

  GIA a impus standardul pentru evaluarea diamantelor și identificarea gemologica, iar sistemele lor de evaluare servesc ca standard de excelență pentru industria de pietre prețioase.

  Caracteristicile diamantelor documentate în Raportul de Evaluare a Diamantelor: 

  • Shape and Cutting Style: Forma diamantului și stilul tăieturii.
  • Measurements: Listează dimensiunile diamantului în milimetri.
  • Carat Weight: Greutatea diamantului afișată cu o precizie de o sutime de carat.
  • Color Grade: Culoarea diamantului, determinată prin compararea cu un set de pietre standard.
  • Clarity Grade: Gradul de claritate determinat prin mărire 10x.
  • Cut Grade: Calitatea tăieturii determinată de aspectul, designul, și măiestria cu care a fost tăiat diamantul. Calitatea tăieturii apare pe certificatele pentru briliante rotunde, emise dupa 1 ianuarie 2006.
  • Polish: Gradul de finisaj descrie cât de lustruită este suprafața pietrei.
  • Symmetry: Simetria se masoară în funcție de formă, aliniament și amplasare a fațetelor unui diamant.