Aurul este elementul cunoscut din cele mai vechi timpuri, răspândit în natură în stare nativă, existând teorii conform cărora aurul a fost descoperit înaintea cuprului. 

Aurul a fost dintotdeauna un metal de ornament, apreciat pentru luciul său galben, dar mai ales pentru stabilitatea sa față de agenții corozivi. Aurul poate sa fie usor de prelucrat, prin ciocănire, el putand sa ia forma diverselor obiecte de podoabă sau de cult cunoscute în antichitate.

Calitatea aurului folosit la realizarea bijuteriilor este unul dintre factorii de care trebuie sa tinem cont in momentul achizitionarii acestora, desi modelul si culoarea verighetelor sau a inelelor de logodna par a fi mai importante in alegerea noastra.

Bijuteriile La Rosa sunt create atat din aur de 18K, cat si din aur de 14K, oferind cumparatorilor posibilitatea de a opta pentru combinatii diverse de aur si pietre, la preturi variate.

Diferenta dintre aurul de 18K si 14K consta in cantitatea de aur pur per gram inclusa in fiecare tip. Astfel, aurul de 18Kcontine 75% aur pur si 25 % aliaj, iar aurul de 14K contine 58,3%-58,5% aur pur, restul fiind aliaj. Deoarece aurul in stare pura, de 24K, este foarte moale, se macina in timp, se toceste si se indoaie, aliajul, dat de metale precum paladiu, cupru, argint sau platina, este folosit pentru a-l face mai rezistent. Fiecare bijuterie de aur trebuie sa fie inscriptionata cu procentul de aur pur (585 sau 750)

Proportiile diferite de aur-aliaj fac ca densitatea sa fie alta in cazul celor doua tipuri de aur, ceea ce duce la diferente de greutate si de pret semnificative intre aurul de 18K si cel de 14K.Pe langa un cost ridicat, aurul de 18K este caracterizat si de un luciu mai bun, care poate fi observat la o verigheta sau la un inel de logodna de culoare galben lucios, ce arata mult mai bine in varianta de 18K decat in cea de 14K.

Alegerea recomandata este o bijuterie din aur alb de 14K, dar cu mai multe diamante, care sunt superioare calitativ, estetic si vizibil cristalelor. In schimb, la alegerea unei bijuterii din aur galben, va recomandam ca acesta sa fie din aur 18K, astfel incat investitia financiara si sentimentala sa fie una excelenta.

Culoarea aurului este data de alierea cu alte metale:

  • Aurul alb se obtine prin alierea aurului pur cu argint sau nichel
  • Aurul roz se obtine prin alierea aurului pur cu argint si cupru in diferite proportii
  • Aurul negru se obtine prin galvanizare folosind rodiu negru si ruteniu
  • Nuantele de galben se obtin prin alierea aurului pur cu argint si cupru in diferite proportii

Atentie! Pentru bijuteriile in aur alb, roz sau negru, purtarea necorespunzatoare conform mentiunilor din certificatul de garantie, la sectiunea de instructiuni de intretinere si folosire a bijuteriilor, va duce in timp la curatarea rodiului si a aliajelor ce dau culorile respective si ivirea culorii galbene a aurului pur.

Aur fin de 24K

Puritatea aurului este data fie de carate, fie de finete. Un carat reprezinta 1/24 parte din greutatea aurului pur, asadar aurul de 24K este insusi aurul pur. Pentru a afla procentajul de aur din componenta unui obiect, inmultiti numarul de carate cu 100 si impartiti apoi la 24.

In forma pura, aurul de 24 carate inseamna 99.5% - 100% aur fin. Acest tip de aur este caracterizat de o culoare galbena stralucitoare si evaluat ca fiind cel mai scump, mai costisitor decat acest metal pretios clasandu-se doar platina.

Fiind culoarea aurului adevarat, fara a fi amestecat cu un alt metal, cand se combina cu alte metale iese in evidenta un contras cat mai intens.

Una dintre carateristicile aurului de 24K este maleabilitatea sa, data de puritatea metalului pretios si nealterarea sa cu aliaje, ceea ce il face folosit in procesul de creatie a bijutierilor de lux.
In ciuda acestui fapt, aurul fin este rareori folosit in bijuterii, multe ateliere si marci lucrand insa cu aurul de carataj mai scazut - 18K si 14K. De aceea, o piesa de bijuterie realizata din aur de 24K este cu atat mai pretioasa, fiind considerata o bijuterie de lux. Este cunoscut faptul ca in Statele Unite exista o anumita nisa de clienti care prefera doar aurul de 24K.

Cu ajutorul tehnologiei avansate din ultimul timp, branduri renumite din domeniul bijuteriei de lux au inceput a dezvolta colectii variate de piese lucrate din aur de 24K.