Tehnica Mokume Gane este o modalitate impresionanta de productie ce imbina intr-un mod unic metalele. Aceasta isi are originile in Japonia feudala, perioada in care era folosita pentru crearea sabiilor samurai insa, odata cu trecerea timpului, Mokume Gane a inspirat si alte domenii, fiind adoptata de catre maestrii bijutieri in procesul lor de creatie.

O abordare cat se poate de delicata si o transpunere a naturii in detaliile bijuteriilor la cel mai autentic nivel, fac din aceasta tehnica o adevarata arta. Contraste si culori vibrante iau nastere prin alianta si imbinarea perfecta, dar niciodata la fel, a unei vaste palete de metale.

Mokume Gane - de la tehnica la arta

Primul pas catre realizarea bijuteriilor este selectia metalelor pretioase, care pot fi aur, argint, platina, paladiu, sau orice alt material pe care dorim sa il incorporam, urmata apoi de laminare - curatarea perfecta a metalelor fiind esentiala in acest procedeu, urmeaza apoi arderea care nu topeste ci doar lipeste materialele intre ele, acest pas necesitand o atentie deosebita, forjarea - pentru aceasta se vor utiliza ciocane cu capul rotund, iar grosimea stivei de metal va fi redusa intr-un final cu aproximativ 50%.

Pentru modelare se va folosi un alt tip de dalta indreptata intre 45 si 120 de grade pentru sculptare, de asemenea este necesar sa ne asiguram ca nu va fi sculptat mai mult de 30% din grosimea totala a stivei. Odata ce este sculptat, modelul va fi din nou forjat dupa recoacere si se vor repeta de fiecare data aceiasi pasi pana se va ajunge la modelul dorit.

Pentru crearea propriu-zisa a bijuteriei fiecare fasie de metal va fi aplatizata si indoita, sau lipita unui alt metal pentru un contrast mai puternic.

Finisajele finale au ca scop perfectionarea bijuteriei, se poate apela la o matuire, satinare sau sablare pentru un mai bun contrast.

In acest procedeu complex perfectionat timp de sute de ani, maestrii vor realiza modele fascinante, in care nici o piesa nu va fi identica cu perechea sa, fiecare bijuterie fiind unica datorita felului diferit in care s-au imbinat metalele pretioase in Mokume Gane.